Ce se întâmplă dacă nu se plăteste un împrumut și se pleaca din tara în care se datoreaza?

Daca Debitorul pleacă în străinătate: datoria dispare?

Nu!!! Prin schimbarea reședinței sau prin imposibilitatea de urmărire datoria nu dispare. Toate sesizările și actele judiciare se vor face la ultima adresă de domiciliu cunoscută a debitorului și, în cazul în care nu găsește debitorul se vor depune scrisorile recomandate în depozit la oficiul poștal. (in cazul executorului judecatoresc se vor face sesizari catre Primarie). În acest fel, faptele vor fi considerate în mod egal sesizate și deci cunoscute de debitor. Acestea vor produce toate efectele juridice cerute de lege.

Poate creditorul să sechestreze și în străinătate bunurile debitorului?

O datorie contractată în Italia nu împiedică creditorul să efectueze o executare silită în străinătate . Cu singura diferență că va trebui să procedeze cu sesizările în formele prevăzute de convențiile internaționale și, făcând acest lucru, să respecte regulile locale pentru executări silite. Aceasta presupune necesitatea de a contacta un avocat local, cu o creștere a cheltuielilor.

In cadrul Uniunii Europene exista si posibilitatea obtinerii unei injonctiuni – adica a unui ordin de plata – valabil in toate statele membre, cu economii de timp si costuri in consecinta. Este clar, totuși, că, dacă debitorul ar menține proprietatea asupra activelor în Italia (imobile sau părți din proprietăți provenite din moșteniri), acestea ar putea fi totuși executate silite, în ciuda absenței sale.

Cât durează până expiră datoriile cu instituția financiară?

Datoria cu societatea financiară expiră după 10 ani de la expirarea contractului sau, dacă este mai devreme, de la încetarea acestuia comunicată de societatea financiară (care, evident, poate face uz de clauza de negociere care îi permite să solicite integral plata datoriei de îndată ce restanțele sunt evidente).

În mod firesc, limitarea intervine doar dacă, între timp, instituția financiară nu trimite la adresa debitorului, un reminder de plată, reminder care întrerupe termenul de zece ani și îl face să-l reia. Totuși, întrucât debitorul nu poate retrage atenționările care i-au fost transmise (pentru că acestea au fost lăsate în depozit), nu va putea fi conștient – atunci când va pleca în străinătate – de eventuala intervenție a prescripției debitului.

În sfârșit, în ceea ce privește înregistrarea la Centrul de Riscuri Interbancare , aceasta va expira după o anumită perioadă care variază în funcție de tipul de neplată (nu mai mult de 36 de luni). Anularea va avea loc automat. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *